Nuff Atas

07 Februari 2011

'Paku & Belacan' Popular Di YouTube.

Pagi minggu 6 Feb 2011 lebih kurang jam 11.30, aku tertengok program hiburan 'Talk Show' yang dikendalikan oleh Faisal bin Ismail (FBI). Aku rasa tajuk program tersebut ialah 'Apa Saja'. Dalam program tu FBI menjemput Cikgu Shida dari Parit serta kumpulan duet 'Paku &Belacan' sebagai tetamunya.

Cikgu Shida dari Parit tentu ramai yang mengenalinya. Beliau banyak membuat penambilan melalui persembahan nyanyian secara 'miming' di dalam YouTube. Klip-klip video beliau juga banyak tersebar di Facebook. Berikut adalah salah satu persembahan Cikgu Shida.



Tapi aku tak pernah dengar kumpulan duet 'Paku &Belacan' sebelum ni. 'Paku &Belacan' terdiri daripada 2 orang pemuda mat saleh yang boleh berbahasa Melayu. FBI memaklumkan mereka berdua ni sangat popular disebabkan penampilan mereka di YouTube.

Aku teringin nak tengok persembahan macam mana yang mereka buat dlm YouTube tu. Jadi aku pun cari video yang berkaitan dengan mereka berdua dalam YouTube.

Berikut adalah salah satu daripada persembahan video tersebut.



----------------------------------------------------------------------------------------
Siapa 'Paku & Belacan'?



Owh well.... NOT THIS ONE!!

This is not 'paku' (nail) but in Sarawakian accent it is called paku' (with a silent 'k' in the end of the word), that means a particular wild vegetables ususally eaten in Sarawak (and Malaysia as well).

Meanwhile, belacan is a shrimp paste that is made of fermented ground shrimp, sun dried and cut into many blocks of paste. It usually used in most Southeast Asian cuisines to give a more spicy taste.

Owh...back to 'Paku &Belacan'. I don't mean the ones I explained just now...



It is about these two guys, from the United States. Well, are they JUST ordinary Westerners? Paku (left) is from Arizona and Belacan (right) is from Utah. Both of them are 22 years old (at 2010). Both of them have been to Sarawak (specifically in Bintulu) between 2008-2009, serving as volunteers (I'm not sure in what field).



But somehow their errand to Sarawak, caused them able to speak fluent bahasa pasar (informal speech) and a little bit of Iban language. At a point they could crap whatever they like in a successive local loyar buruk (rambling, in other word, talking ridicule)!

But now both of them are in Utah to work and they somehow missed Malaysia, especially Sarawak very much that they expressed their yearning through some videos in YouTube, all of them are in Malay! Well, at least I shared this because I'm proud that somebody that are not from our country are not ashamed to speak Malay in their own country even though it is not their own mother tongue...

Credit:
http://stop-lah.blogspot.com/

p/s: Aku tak heran kalau orang melayu boleh bertutur bahasa inggeris. Tetapi aku sangat kagum bila tengok mat saleh ni boleh bertutur bahasa malayu. Pada suatu ketika dahulu di abad ke 15, Bahasa Melayu sangat popular dituturkan oleh masyarakat di seluruh dunia terutama yang datang berdagang ke Melaka. Bahasa Melayu ketika itu dikatakan satu bahasa Lingua Franca.

Aku bangga dengan Bahasa Melayu. Hidup Bahasa Melayu!!
    

1 comments:

Bawang Goreng berkata...

Salam,

Sempat tonton FBI talkshow tempohari. Mmg mengagumkan mat saleh dua orang ni boleh cakap Melayu dan faham, walaupun FBI cakap agak laju.

Kita juga patut bangga dengan bahasa ibunda kita...

Entry baru : Ujub zaman moden