21 Julai 2013

Douglas Engelbart Pencipta Tetikus Komputer

Kehilangan dunia teknologi
Kematiannya suatu kehilangan dalam dunia teknologi

Di dalam dunia teknologi, mungkin ramai yang mengenali siapa itu Bill Gates ataupun mendiang Steve Jobs. Namun apakah anda mengenali pencipta tetikus komputer Douglas Engelbart?

Meskipun tidak semua orang mengetahui namanya, Engelbart jelas mempunyai jasa yang sangat besar dalam dunia teknologi. Sehingga saat ini setiap komputer dilengkapi dengan tetikus untuk memudahkan pengoperasian.

Namun lelaki yang banyak memberi jasa dalam dunia teknologi ini telah meninggal dunia. Engelbart meninggal dunia pada 2 Julai 2013 pada usia 88 tahun.
Ramai pencipta teknologi seperti Steve Wozniak, rakan kerja Steve Jobs ketika mendirikan Apple menziarahi mendiang selain menyatakan jasa Engelbart di dunia teknologi, terutama bidang komputer sangat besar.

Tidak hanya menciptakan tetikus, Engelbart juga menjadi orang yang pertama kali membuat demontrasi on-screen teleconference, bahkan sebelum internet diciptakan.

Engelbart sendiri mematenkan sebuah tetikus yang dibuat dari kayu pada tahun 1970. Tetikus tersebut dilengkapi dengan dua roda dan tiga tombol.

Sumber: BHarian

1 comments:

khairul hassan berkata...

baru tau


jom layan Uptown Tmn Selat Butterworth.http://www.gilamodified.com/2013/07/audioshow-uptown-taman-selat.html