08 Oktober 2011

Guru Naik Gaji Terbesar Dalam Bajet 2012

Wah!!!! Senyum lebar la semua cikgu...
Tiba-tiba aku rasa ada satu perasaan dalam hatiku untuk turut bercita-cita menjadi cikgu....

Aku percaya selepas ini, tentu ramai di kalangan pelajar-pelajar lepasan sekolah menengah di Malaysia yang akan berusaha untuk mendapatkan tempat di Universiti atau Intitut Perguruan bagi melanjutkan pengajian di bidang perguruan.

Syabas Cikgu...
Moga berita ini menjadi motivasi untuk cikgu agar bekerja dengan lebih rajin....Golongan guru yang meliputi kira-kira sepertiga daripada 1.2 juta penjawat awam mendapat kenaikan gaji terbesar menerusi Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) seperti yang diumumkan dalam Bajet 2012.

Guru bukan siswazah menerima kenaikan sehingga 39 peratus, manakala guru siswazah menerima kenaikan 37.7 peratus. Sebagai contoh, gaji maksimum guru bukan siswazah gred DGA34 dinaikkan daripada RM3,860 di bawah Sistem Saraan Malaysia (SSM) kepada RM5,370 mengikut SBPA. Bagi guru siswazah pula, gaji maksimum gred DG48, di bawah SSM ialah RM6,325 menjadi RM8,710 mengikut SBPA.

Perdana Menteri juga mengumumkan bantuan persekolahan one-off RM500 untuk isi rumah berpendapatan kurang RM3,000 bagi menangani kos sara hidup.Bajet 2012 juga memberi durian runtuh kepada 5.3 juta pelajar dari Tahun Satu hingga Tingkatan Lima yang layak mendapat bantuan RM100 untuk setiap pelajar.

Sebanyak RM530 juta diperuntukkan untuk bantuan itu yang akan dilaksanakan menerusi Bank Simpanan Nasional.

Kerajaan juga memperkenal Dana Pengkomersialan Inovasi RM500 juta untuk membolehkan institusi pengajian tinggi dan perusahaan kecil dan sederhana mengkomersialkan hasil penyelidikan dan pembangunan.

Seramai 20,000 guru diploma diberi peluang melanjutkan pengajian ke peringkat ijazah sarjana muda dengan yuran dibiayai Kementerian Pelajaran. Bajet berkenaan menyediakan dana RM80 juta bagi bantuan yuran pengajian itu.

Sementara itu, Kesatuan Guru Melayu Malaysia Barat (KGMMB) menganggap penurunan tempoh kenaikan gred guru siswazah daripada DG44 kepada DG48 daripada 20 tahun ke 16 tahun sebagai penghargaan besar kepada pendidik di seluruh negara dan tanda kerajaan mendengar rintihan rakyat.

Presidennya, Mohamed Sabri Mohd Arsad, berkata pengurangan tempoh itu bermakna guru siswazah yang cemerlang berpeluang untuk mencapai gred DG52 dan DG54 sebelum usia persaraan yang kini dinaikkan kepada 60 tahun.

KGMMB sangat berpuas hati dengan pengumuman dalam Bajet 2012 kerana turut membabitkan penurunan tempoh kenaikan gred mengikut time-based yang membuka peluang kenaikan gaji bagi guru yang enggan menerima kenaikan pangkat kerana sukar berpindah rumah atau komitmen lain.

Guru yang tidak dilantik sebagai pengetua atau pegawai pelajaran daerah kekal di sekolah sebagai pendidik tetapi masih menerima kenaikan gred, katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

12 comments:

simanis berkata...

Mudah mudahan tak ada la guru yang nyanyuk di usia 60...hehehe

Noorhidayah binti Salehhudin berkata...

Seronok siapa yang jadi guru murah rezeki..:D pekerjaan mulia..

Pen MErah berkata...

gile ah best!

Ezzaty Hanan berkata...

untunglah para guru sekalian..

azman berkata...

rezeki.. jangan ditolak

yusuflaili berkata...

Aku harap bajet 2012..tidak menjadi beban kepada pendapatan negara dan harap2 rizab negara kukuh pada tahun 2013...

Ungu Violet berkata...

syukur Alhamdulillah..:)

i am S!L4H.. berkata...

untung cikgu...

hyz berkata...

untunglah....

Edina Kasyah berkata...

ooo!! ye ke!
parents dina naek gaji la nanti
hahaa yes yes!

Cikgu Bada berkata...

larat lg ke,umo dh 60 tahun cikgu nak panjat kelas di tingkat 4

aman_arab berkata...

bukan cikgu saja..semua penjawat awam dapat naik gaji jugak!