Nuff Atas

22 Disember 2010

PASSWORD PALING DIGEMARI

kumpulan yang dikenali sebagai Gnosis melancarkan serangan hacker berprofil tinggi pada rangkaian yang paling popular di dunia blog. Mereka mendakwa bahawa telah hack 1,3 juta password pengguna, 188,279 telah ditunjukkan kepada orang ramai. Ini adalah 50 password popular yg terlalu "lemah". Kejap ja nk hack kalo pakai password2 cmni, he3...


Nampak x carta kat atas tu, pengguna paling suka pakai password 123456. Penggunaan password yg x selamat cmtu boleh mengundang risiko kepada pemilik2 blog tue. Xtau la sama ada diorang mmg suka nombor tu @ diorang mmg xtau pasal keselamatan dalam internet. Kalo hacker tu jenis baik xpala sb diorang ni hanya nk uji2 ja, kalo yg jahat2 tu abis la.Kemungkinan diorang akan guna akaun korang utk wat jahat...

Untuk mengelakkan blog2 korang kena hack, jgn la pakai password yg mudah2. Pakai la password yg "strong". Strong maksudnya password korang tu adalah gabungan huruf dan nombor. Contohnya sekolah1981, nak hack password yg guna gabungan huruf dan nombor lebih susah. Jadi kalo sebelom nie korang x pikir sgt soal password korang, lepas baca entry nie hati2 la.

Kongsi2 kan dgn kawan2 lain supaya diorang pon tau. Sekian...

Sumber; Bdk Botak Blog dan 'forward e-mail' dlm edarlagu group.

0 comments: