29 Januari 2011

Mesir Tutup Kemudahan Internet dan Telefon Bimbit


POLIS antirusuhan menggunakan penyembur air bagi menyuraikan penunjuk perasaan di Kaherah, Mesir semalam.KAHERAH - Pemerintah Mesir semalam memutuskan talian telefon bimbit dan perkhidmatan Internet selain menghantar puluhan trak polis antirusuhan sebagai percubaan untuk menyekat beribu-ribu aktivis daripada menyertai protes antipemerintah yang diadakan selepas solat Jumaat.

Bekas Ketua Agensi Tenaga Atom Antarabangsa, Mohamed Elbaradei dan Persaudaraan Muslim turut menyertai protes tersebut walaupun terdapat amaran bahawa pihak berkuasa akan mengambil tindakan tegas untuk mematahkan gelombang kebangkitan itu.

Ketiadaan perkhidmatan Internet menghalang akses ke laman rangkaian sosial seperti Facebook dan Twitter yang menjadi alat komunikasi utama para penganjur protes.

Polis Mesir mengalami kesukaran untuk berdepan dengan penunjuk perasaan yang telah bertempur selama tiga hari. Mereka menuntut supaya Presiden Hosni Mubarak meletak jawatan selepas memerintah selama 30 tahun.

Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama memberi amaran bahawa keganasan bukan penyelesaian di Mesir.

Obama turut meminta kedua-dua belah pihak mengawal perasaan dan menggesa Hosni agar melakukan perubahan politik.

"Ini adalah waktu kritikal dalam hidup rakyat Mesir. Keinginan untuk berubah mesti dihormati. Rejim tidak boleh menggunakan kekerasan ke atas peserta demonstrasi," kata Elbaradei yang lantang mengkritik Hosni dan menyatakan kesediaannya untuk mengetuai perubahan di Mesir jika diminta berbuat demikian.

Demonstrasi itu mendapat ilham daripada Revolusi Jasmin yang berlaku di Tunisia baru-baru ini sehingga mengakibatkan Presiden Zine El Abidine Ben Ali yang telah memerintah selama 23 tahun meletakkan jawatan.

Setakat ini, lima penunjuk perasaan dan dua anggota polis terbunuh di Mesir manakala 100 yang lain cedera.
Seorang pegawai keselamatan memberitahu kira-kira 1,000 orang telah ditahan sejak tunjuk perasaan bermula pada Selasa lalu.

Para aktivis menyebarkan khidmat pesanan ringkas (SMS) bagi menuntut hak untuk hidup dengan penuh kebebasan dan bermaruah.

Hosni dianggap sebagai presiden yang tidak membawa pembaharuan ekonomi.

Hampir separuh daripada 80 juta penduduk Mesir hidup di bawah paras kemiskinan berdasarkan kadar pendapatan yang ditetapkan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) iaitu AS$2 (RM6.11) sehari.

Negara itu mempunyai pendidikan yang berkualiti rendah, kadar pengangguran tinggi telah menyebabkan penduduk gagal memperoleh keperluan hidup yang sempurna. - Agensi

p/s: Demikianlah kuasa dan keupayaan kemudahan internet dan telefon bimbit. Lebih-lebih lagi pengaruh perkembangan dalam penggunaan laman sosial facebook dan twitter. Menyedari hal ini kerajaan Malaysia sentiasa mengambil langkah berjaga-jaga dgn memantau penyebaran maklumat yang terdapat dalam laman-laman web, blog-blog dan laman-laman sosial.

Kisah kebangkitan rakyat yang pastinya tidak berlaku tanpa bersebab. Rakyat pastinya telah sekian lama menderita akibat kemiskinan, tekanan hidup, penindasan dan segala macam kesusahan. Apabila segala macam kesusahan terpendam begitu lama ia ibarat bara api yang hanya menunggu sedikit semburan petrol utk memulakan nyalaan. Dalam kes Mesir sudah pasti rakyat telah memendam sekian banyak kesulitan hidup dan ketidakpuasan hati mereka terhadap pemerintah selama 30 tahun. Kisah kebangkitan rakyat di Tunisia adalah perangsang bagi mereka utk memulakan tindakan yang sama untuk memaksa pemerintah mengundur diri.

Penduduk Gaza memerhati dengan rapi perkembangan di negara jiran Mesir dan mengharapkan perubahan kerajaan akan membawa kepada dasar kawalan sempadan yang lebih longgar.
Semoga Allah segera mengembalikan keamanan di bumi Mesir.

Kredit:
http://penerangandppns.blogspot.com/

0 comments: