24 September 2011

Kakitangan Awam Diramal Naik Gaji Lagi

Kerapkali sejak akhir-akhir ini masyarakat merungut dengan kenaikan harga barangan. Walau bagaimanapun dalam mereka merungut mereka tidak pula memboikot untuk tidak membeli barangan tersebut. Menjelang hari bulan terang mengambang dan poket penuh, mereka akan berusaha sedaya upaya untuk memenuhkan bonet kereta mereka dengan segala barangan yang bukan sahaja barangan keperluan tetapi termasuk juga barangan kehendak.

Itulah hebatnya menjadi rakyat Malaysia. Sengkek tapi berkemampuan....

Berikutan dengan ini, pastinya ini adalah berita baik yang sangat dinanti-nantikan oleh kakitangan awam. Gaji mereka akan diumumkan naik lagi. Pengumumannya akan dibuat oleh PM dalam Bajet 2012. Syukur Alhamdulillah... Sekurang-kurangnya kelak dapatlah menampung kos sara hidup yang semakin meningkat berikutan peningkatan kos bekalan makanan dan lain-lain barang keperluan serta peningkatan kos perkhidmatan.

Kakitangan awam pula sebagai balasannya harus mengucapkan tanda terima kasih mereka dengan cara berkhidmat dengan lebih tekun, lebih rajin dan lebih cemerlang lagi ....
.

Makcik kaya!! Makcik Banyak Wang!! Boleh 'Shopping' sakan!! (Gambar Hiasan)

Kakitangan sektor awam dijangka sekali lagi menikmati kenaikan gaji tahun ini, dan kemungkinan perkara itu antara berita baik yang akan diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dalam Bajet 2012 di Dewan Rakyat, 7 Oktober 2011 ini

Antara tuntutan CUEPACS sebelum ini ialah pemberian bonus dua bulan, umur persaraan dinaikkan daripada 58 kepada 60 tahun dan penghapusan Gred 1 hingga 16 dalam skim perkhidmatan bagi membolehkan kakitangan awam peringkat rendah menikmati gaji lebih tinggi.

Bagaimanapun, sumber menyatakan masih tidak diketahui berapa peratus kenaikan gaji yang bakal diperoleh oleh kakitangan kerajaan kerana pada 2007 mereka menikmati kenaikan gaji antara 7.5 hingga 35 peratus.

Turut tidak dipastikan lagi sama ada Najib yang juga Menteri Kewangan akan memberi dua bulan bonus atau sebulan bonus saja dan ura-ura mengenai perkhabaran ini sudah tersebar dengan meluas di kalangan kakitangan awam.

Ketika pembentangan Bajet 2011 tahun lalu, bantuan khas kewangan RM500 diberikan kepada penjawat awam Gred 54 dan ke bawah termasuk pegawai kontrak dan pesara kerajaan bagi meringan beban mereka dalam menampung perbelanjaan persiapan sekolah anak-anak.

Baru-baru ini, CUEPACS yang mewakili lebih sejuta kakitangan awam di negara ini, mengemukakan beberapa cadangan kepada Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dalam usaha memperbaiki kebajikan anggota kerajaan di samping meningkatkan kualiti perkhidmatan awam.

Menurut sumber itu lagi, antara perubahan yang dijangka berlaku terhadap Sistem Saraan Malaysia (SSM) ialah kemungkinan membabitkan beberapa perkara seperti struktur gaji; elaun; peningkatan peluang kerjaya dan syarat perkhidmatan.

Kali terakhir semakan struktur gaji dan beberapa perkara lain secara menyeluruh membabitkan sistem sektor awam ialah pada 1992, cuma sebelum ini kerajaan beberapa kali mengumumkan pelarasan gaji.

Kita difahamkan Perdana Menteri akan mengumumkan berita baik kepada kakitangan kerajaan pada 7 Oktober ini... sudah tiba masanya untuk kerajaan melakukan satu perubahan drastik secara menyeluruh pada sektor perkhidmatan awam, katanya kepada Berita Harian, semalam.

Sebelum ini, Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) menjelaskan pelarasan gaji kakitangan awam dilakukan sebanyak enam kali dalam tempoh 15 tahun sejak 1992 hingga 2007, diberikan setiap tiga hingga lima tahun iaitu pada 1992, 1995, 2000, 2002 (dua kali) dan 2007.

Sistem Saraan Baru (SSB) dilaksanakan sejak Januari 1992, sebagai langkah strategik untuk meningkatkan keupayaan perkhidmatan awam sebelum dikaji semula dan digantikan dengan SSM.

Sumber: BHarian

Bagaimanapun..............

Pemberian bonus dan kenaikan gaji kepada kira-kira 1.2 juta kakitangan awam masih menjadi teka-teki apabila Datuk Seri Najib Razak, enggan mengesahkan atau menafikan kesediaan kerajaan berbuat demikian dalam Bajet 2012.

Sebaliknya, Perdana Menteri berkata sebarang keputusan pemberian bonus dan kenaikan gaji bergantung kepada kemampuan kerajaan.

Saya punya pendirian, apa-apa yang akan diumumkan dalam bajet tidak akan dibocorkan lebih awal lagi. Kalau kita mampu (berikan bonus dan kenaikan gaji), kita buat, kalau kita tak mampu kita tak buat, katanya. (Rujuk: BHarian)

3 comments:

yusuflaili berkata...

Salam;
itu cerita baik untuk penjawat awam dan bagai mana pula dengan cerita petani,nelayan,pekebun,buruh dan kuli...

simanis berkata...

Bila naik gaji, bermakna barangan keperluan lain pun akan secara automatik akan naik...

Tak best mana pun naik gaji sekiranya kerajaan tak tegas tentang kawalan harga barangan keperluan dan kenakan denda maksimum pada pembekal dan pemborong yg naikkan harga sesuka hati...

Ungu Violet berkata...

Alhamdulillah kalau naik gaji..:)