05 November 2011

Lembik Kerana Gaya Hidup Sedentari


GAYA hidup bermalas-malasan memberi kesan buruk kepada kesihatan tulang.

BEKERJA sambil duduk di atas kerusi empuk sudah menjadi budaya kebanyakan penduduk dunia. Teknologi mesin dan elektronik yang memudahkan kerja dan perkongsian maklumat membuatkan manusia selesa menggerakkan tubuh secara minimum.

Cara hidup yang tidak aktif itu dikenali sebagai gaya hidup sedentari. Sedentari merupakan sebuah terma kesihatan mengenai gaya hidup bermalas-malasan dengan sedikit aktiviti fizikal.

Gaya hidup sedentari itu diukur menggunakan unit setara metabolik. Penggunaan tenaga di bawah nilai 1.5 dalam sesuatu aktiviti menunjukkan seseorang itu mengamalkan sedentari.

Jisim tulang

Antara gaya hidup sedentari yang popular adalah duduk, menonton televisyen, menggunakan komputer dan tidur.

Menurut kajian, sedentari boleh menimbulkan banyak masalah kesihatan yang serius. Ini termasuk penyakit berkaitan kardiovaskular, obesiti dan diabetes. Ia juga dikenal pasti sebagai faktor risiko keempat dalam kadar kematian global.

Biarpun mereka yang mengamalkan sedentari sering dikaitkan dengan pelbagai jenis penyakit, namun ramai yang tidak sedar bahawa ia turut menyumbang kepada masalah tulang.

“Tulang terdiri daripada tisu hidup. Biarpun nampak keras, ia sentiasa melalui proses penguraian dan pembinaan semula,” ujar Pakar Perunding dan Pembedahan Ortopedik dan Trauma, Hospital Gleneagles, Dr. Chin Chee Howe.

Chee Howe menjelaskan bahawa gaya hidup sedentari tidak membantu dalam membentuk tulang yang sihat sebaliknya menjadi punca kepada kemerosotannya.

Justeru, orang ramai seharusnya mengambil langkah untuk melindungi tulang sejak muda lagi iaitu sebelum jisim tulang mencapai kemuncaknya.

Menurut Chee Howe, kekurangan jisim tulang yang berterusan boleh mengakibatkan penyakit tulang rapuh atau osteoporosis.

Chee Howe menambah, satu-satunya cara untuk melindungi tulang daripada terus kehilangan jisim adalah dengan mengamalkan diet seimbang dan gaya hidup sihat.

“Kita perlu bersenam secara sederhana, mengamalkan tabiat makan yang sihat dan memastikan jumlah keperluan kalsium harian mencukupi.

“Dengan hanya berjalan kaki selama 30 minit setiap hari dan mengambil makanan kaya kalsium, kita dapat membantu proses penguraian dan pembentukan semula tulang,” katanya.

Makanan

Antara makanan terbaik untuk kesihatan tulang adalah susu berkalsium tinggi dan pelbagai produk tenusu.

Sambil menyebut kira-kira 50 peratus masalah keretakan tulang pinggul bakal berlaku di Asia menjelang tahun 2050, Chee Howe menyeru orang ramai agar menyedari hakikat itu.

“Sudah tiba masanya rakyat Malaysia bangun daripada sofa dan mengambil langkah proaktif melindungi tulang mereka,” tutur Chee Howe.

Dalam satu kajian yang dilakukan oleh penyelidik dari Institut Sosial dan Penyelidikan Ekonomi, Universiti Essex, Britain, Dr. Kimberley Fisher, mendapati ramai golongan muda yang lebih lemah berbanding mereka yang berusia lebih tua disebabkan amalan sedentari.

Dalam kajian ke atas 1,200 orang daripada pelbagai latar belakang umur itu, Fisher mendapati rata-rata warga emas berusia 65 tahun ke atas mampu bertahan melakukan aktiviti fizikal selama hampir dua jam berbanding remaja berusia lapan hingga 19 tahun yang bertahan selama sejam sahaja.

“Mereka menjadi lemah dan lembik kerana sering mementingkan kerja di hadapan skrin komputer, bermain permainan video dan asyik menonton televisyen di sofa.

“Obses kepada hiburan elektronik menyebabkan mereka menjauhi aktiviti hiburan fizikal yang jauh lebih menyihatkan,” jelas Fisher.

Oleh SYALMIZI HAMID
Sumber: Kosmo

Gaya Hidup Sedentari Punca OsteoporosisGaya hidup moden yang diamalkan secara meluas oleh generasi kini, iaitu gaya hidup sedentari atau santai didapati menjadi punca pelbagai isu kesihatan.

Gaya hidup seharian pula banyak tertumpu kepada duduk dan menonton televisyen, membaca, tidur, melepak dan menghabiskan banyak waktu di depan komputer tanpa banyak melibatkan pergerakan.

Sedangkan rutin senaman dan aktiviti luar hanya melibatkan segelintir masyarakat sahaja.

Malah kajian membuktikan bahawa tiga daripada empat warganegara iaitu sebahagian besar daripada penduduk Malaysia, hanya aktif menggunakan minda tanpa aktiviti fizikal.

Ini diburukkan lagi dengan tabiat pemakanan terkini orang Malaysia yang menyukai pemakanan gaya barat yang tinggi lemak dan kolestrol tetapi rendah fiber seperti stik daging atau potongan kambing muda, pizza pelbagai keju atau pasta.

Dengan kemajuan dalam bidang perubatan, Malaysia dijangka mempunyai 3.4 juta orang berusia lebih 60 tahun menjelang 2020.

Namun ini turut membimbangkan kerana ramai rakyat Malaysia tidak mengamalkan gaya hidup sihat dan kesannya dapat dilihat apabila mereka meningkat usia.

KEPENTINGAN KESEDARAN KESIHATANSudah sampai masanya bagi rakyat Malaysia menyedari betapa gaya hidup kurang sihat boleh membawa mereka menghidap pelbagai jenis penyakit terutama apabila kos perubatan pasti melonjak lebih tinggi pada masa akan datang.

Satu daripada kesan gaya hidup kurang sihat yang akan dihadapi seiring dengan pertambahan usia ialah osteoporosis.

Osteoporosis sukar dikesan hinggalah penghidap mengalami patah tulang pinggul atau belakang yang adalah komplikasi paling kerap dan serius sakit tulang rapuh.

Malah menurut pakar bedah ortopedik dan trauma, Dr Chin Chee Howe, ramai yang tidak menyedari menghadapi sakit tulang rapuh memandangkan pemeriksaan x-ray hanya dapat mengesan tulang yang telah kehilangan sekurang-kurangnya 50 peratus jisim tulang.

Beliau menegaskan bahawa, badan manusia tidak kira usia sentiasa memerlukan kalsium memandangkan tulang sebenarnya tisu hidup yang sentiasa terurai dan dibentuk semula oleh badan.

WANITA BERISIKO TINGGI

Wanita mempunyai tiga kali ganda lebih risiko berbanding lelaki untuk menghadapi sakit tulang rapuh, ini menyebabkan isu osteoporosis dan gaya hidup kurang sihat sangat penting bagi golongan ini.

Jumlah kalsium dalam badan wanita adalah lebih rendah ekoran jisim tulang dan berat badan yang lebih ringan, tabiat merokok, kurang makan demi menjaga bentuk badan, hamil dan menopaus selain mempunyai jangka hayat yang lebih panjang.

"Lebih menakutkan, kajian mendapati wanita lewat 60an yang patah tulang pinggul sebenarnya lima kali ganda berisiko lebih tinggi untuk mati dalam tempoh setahun akibat komplikasi patah tulang dan terlantar seperti darah beku," jelas Dr Chin.

Hakikatnya, kesan buruk yang timbul dari kemerosotan jisim tulang tidak dapat dielakkan malah menjelang 2050, lebih 50 peratus kes patah tulang pinggul global dijangka bakal berlaku di Asia.

"Apatah lagi dengan kos mengurus dan merawat kes patah tulang yang tinggi, adalah amat penting untuk mengatur strategi awal dan bangun mengambil langkah proaktif bersenam bagi melindungi tulang mereka," kata Chin sambil mengingatkan bahawa usaha mencegah lebih baik berbanding merawat.

TERUSKAN AMALAN GAYA HIDUP SIHATJusteru, bagaimana persediaan anda yang terbiasa dengan tubuh badan berfungsi normal sekiranya dalam sekelip mata mengalami patah tulang pinggul ekoran osteoporosis dan terpaksa pula menjalani kehidupan dengan kesakitan dan pergerakan terhad atau berkerusi roda?

Pakar berpendapat bahawa satu-satunya cara melindungi tulang ialah melalui perubahan gaya hidup iaitu amalan pemakanan yang betul dan rutin senaman secara berkala sebelum tulang mencapai jisim tertinggi pada usia 30 tahun.

Amalan diet seimbang serta memastikan keperluan kalsium dipenuhi, dibantu dengan vitamin D menerusi pendedahan kepada sinar matahari selamat, dan magnesium khususnya dari sayuran hijau serta senaman setiap hari boleh melindungi wanita dari masalah tulang rapuh.

Dr Chin mencadangkan aktiviti senaman paling mudah untuk menguatkan tulang ialah berjalan pantas selama 30 minit sehari atau angkat berat yang dapat membantu proses pembentukan semula tulang, selain pengambilan makanan terutama susu berkalsium tinggi dan pelbagai produk tenusu.

"Aktiviti fizikal penting bagi membina dan mengekalkan jisim tulang bagi membolehkan kita menggunakan potensi tulang kita dengan sepenuhnya, selain dapat mencergaskan badan dan mental," tegas beliau sambil mengakui susu berkalsium tinggi dan yogurt rendah lemak adalah pilihan terbaik wanita.

KHASIAT UNTUK TULANG

Berbicara tentang cara pengambilan kalsium, beliau menyarankan agar makan makanan dengan kandungan kalsium tinggi adalah lebih berkesan berbanding suplimen kalsium yang mudah didapati di pasaran, selain magnesium dan vitamin D juga penting bagi membantu badan menyerap kalsium dengan lebih berkesan.

Contoh terbaik makanan yang mengandungi khasiat lengkap untuk kesihatan tulang ialah, produk tenusu, sayur berdaun hijau, produk kacang soya seperti tauhu dan tempe, ikan seperti sardin, salmon dan tuna, dan makanan laut.

Pokoknya, setiap individu perlu mempunyai kesedaran kesihatan seawal mungkin dengan mendapatkan rawatan awal atau pencegahan penyakit awal bagi bersedia menghadapi pelbagai kemungkinan yang bakal mengganggu kesihatan dan kesejahteraan hidup apabila lanjut usia.

Sementara itu, hasil kaji selidik Fonterra yang merupakan syarikat pengeluar dan pengedar susu terbesar New Zealand, mendapati sebahagian besar wanita Malaysia menyedari kepentingan kalsium untuk kesihatan tetapi malangnya, ramai yang mengambil ringan kerana menganggap mereka terlalu muda untuk merasa bimbang.

Bagaimanapun, Fonterra baru-baru ini telah mengiatkan lagi kempen mempromosi rangkaian produk tenusu Anlene yang diperbaiki dari masa ke semasa termasuk produk terbaru Anlene Concentrate, minuman susu kotak kecil yang mengandungi lebih banyak kalsium berbanding susu segar biasa.

Oleh Wan Shahara Ahmad Ghazali
Sumber: BERNAMA

0 comments: