04 September 2013

Keunikan Roti Jerman


BERLIN menjadi saksi kepada banyak sejarah penting Jerman.

"RASANYA sama seperti roti yang dibuat di rumah," kata pakar roti Jerman, Karl-Dietmar Plentz. Dia kemudian mencelup tangannya ke dalam sebuah dulang berisi tepung dan mencanainya menjadi 26 buku roti sebelum membakarnya di dalam ketuhar di premis perniagaan keluarganya yang berusia 136 tahun di Schwante, Jerman.

Di sebelahnya, seorang pekerja cekap menguli dua doh menggunakan kedua-dua belah tangan menjadi bentuk serupa yang kemudian dipotong menggunakan sebuah mesin.

Doh-doh itu merupakan roti kentang yang menjadi kepakaran Pletz. Lelaki itu membuat roti dengan kaedah yang diperturunkan oleh datuknya.


Pembuat-pembuat roti di Jerman mendesak supaya tradisi membuat roti mereka diiktiraf Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) sebagai warisan budaya dunia.

Antara kesenian yang termasuk dalam senarai itu ialah tarian tango dari Argentina, sulaman karpet (barat daya Iran) dan hidangan empat sajian (Perancis).

"Pesona Jerman yang cukup kaya dengan bermacam-macam jenis roti sepatutnya diambil kira sebagai aset budaya global," kata Plentz, 46.

Merupakan generasi keempat pembuat roti yang berasal dari timur laut Jerman, Plentz berpendapat sifat individual setiap pembuat roti sangat penting dan unik.

Untuk menjaga tradisi itu bukan mudah kerana banyak pasar raya dan stesen minyak berebut-rebut menjual roti, kek dan pastri yang dibuat dengan kaedah yang lebih moden.

Malah perubahan gaya hidup yang menyaksikan manusia sentiasa bergerak turut memberi kesan kepada abendbrot iaitu tradisi makan roti bersama daging sejuk pada lewat malam.

Menurut Persekutuan Perdagangan Perusahaan Bakeri Jerman, lebih kurang 500 kedai bakeri ditutup sepanjang tahun lalu.


STEFFEN HAENSCH mengangkat roti kentang dari ketuhar.

Produk kebanggaan

Presidennya, Peter Backer berkata, kepelbagaian roti menjadi asas untuk membida perhatian UNESCO supaya mengiktiraf produk roti kebanggaan mereka.

"Di Perancis terdapat roti baguette, manakala ciabatta dari Itali. Saya fikir hanya Jerman yang mempunyai variasi roti mil penuh dan roti gandum terbaik," katanya.

Jerman akan menjadi negara ke-153 mengadakan Persidangan Kepentingan Warisan Budaya Tidak Terperi UNESCO 2003 pada minggu ini dengan membabitkan 16 buah rantau yang sedang mengumpul kertas kerja untuk dimasukkan dalam inventori kebangsaan Jerman.

Ia merupakan syarat wajib untuk dimasukkan ke dalam senarai UNESCO.

Kata wakil Suruhanjaya Jerman untuk UNESCO, Benjamin Hanke, sejarah permulaan Jerman menyertai persidangan itu agak kabur berikutan peningkatan kebimbangan terhadap kemasukan tradisi yang diputarbelitkan oleh pihak Nazi atau rejim pentadbiran Jerman Timur.

Persekutuan pembuat roti Jerman telah mengadakan gala Hari Roti buat kali pertama bulan lalu dengan melantik dua Brotschafter, iaitu gabungan perkataan duta dan roti serta pengenalan Daftar Roti.

Jatuh cinta

Setakat ini, kira-kira 3,000 jenis roti telah disenaraikan.

Roti Jerman menerima sokongan individu istimewa baru-baru ini, Tammy, iaitu isteri duta Amerika Syarikat (AS) ke Berlin, Philip Murphy.

Tammy memberitahu pemberita bahawa beliau telah mengesyorkan makanan itu kepada wanita pertama AS, Michelle Obama pada sesi lawatannya ke Jerman.

"Ia lebih baik daripada segala-galanya," katanya penuh teruja.

"Kepelbagaian pilihan roti di Jerman sebahagian besar disebabkan oleh iklim negara itu. Ia membolehkan semua jenis tanaman hidup subur," kata Backer.

Namun, sejarah dan geografi juga memainkan peranan, tambahnya.

Ujarnya, roti juga menjadi satu cara untuk komuniti kecil yang bertaburan merentasi Jerman membentuk identiti masing-masing.

"Jerman terletak di sepanjang perjalanan ke laut, banyak bangsa datang ke sini. Sebagai contoh, Napoleon dari Perancis telah berhenti sebentar di Hamburg dan kami mempunyai Franzbroetchen (roti kecil Perancis) yang pastinya berasal dari zaman pemerintahan Napoleon dahulu.

"Saya percaya semua bangsa meninggalkan kesan mereka di sini," kata Backer.


JERMAN mempunyai pelbagai jenis roti yang berbeza mengikut wilayah.

Menarik perantis baharu

Peniaga roti kini mengunakan media sosial bagi menarik bakat-bakat muda selepas bilangan perantis menurun hampir 30 peratus sejak tahun 2007.

"Kami mendapatkan perantis yang diingini melalui Facebook," kata Plentz mengenai pelatih berbangsa Sepanyolnya, Guellem Xanxo, 24, yang mula belajar awal bulan ini untuk tempoh dua tahun.

Plentz, yang mempunyai seorang anak lelaki dan empat perempuan, tidak tahu siapa antara anaknya yang akan mewarisi perniagaan yang diceburinya sejak zaman persekolahan itu.

Perniagaan tersebut menggaji kira-kira 100 pekerja di lima buah cawangan di wilayah Oranienburg, 35 kilometer dari Berlin.

Plentz pernah menjadi budak suruhan semasa mula-mula masuk ke alam perniagaan itu, iaitu selepas berhenti sekolah ketika rejim Jerman Timur berkuasa.

Cita-citanya untuk menyambung pelajaran terbantut akibat kepercayaan Kristiannya di samping kegagalan menyertai kumpulan-kumpulan remaja komunis.

Walaupun begitu, dia langsung tidak menyesal. Dia sebaliknya bangga terhadap kerjanya, malah menghias kedai bakerinya dengan peralatan-peralatan lama.

Bagi lelaki ini, pengiktirafan UNESCO akan menjadi pengesahan mutlak dan satu pengiktirafan terhadap kaedah-kaedah lama membakar roti seperti ketuhar kayu yang masih digunakan.

Dia turut mengikut perubahan semasa, tetapi dalam masa yang sama mengekalkan kualiti roti yang dihasilkan.

"Saya menggunakan mesin untuk menggulung roti kentang, tetapi saya lebih percaya kepada kepakaran manusia. Ada perbezaan pada kualiti roti yang dibuat dengan tangan dan yang menggunakan mesin.

"Roti saya masih sama seperti zaman datuk saya dahulu," katanya. - AFP

Sumber: Kosmo

0 comments: