10 Jun 2014

Misteri Kupu-Kupu Gergasi Lyssa Zampa DocileFenomena kemunculan ribuan kupu-kupu gergasi dilaporkan berlaku sejak penghujung bulan Mei 2014 sehingga kini di bandar Kuantan, Pahang di samping beberapa negeri lain di Malaysia. Fenomena ini menimbulkan tanda tanya dalam kalangan penduduk.

Rama-rama berwarna hitam dan bertompok putih itu menjadi topik perbualan disebabkan jumlahnya yang begitu banyak berbanding tahun-tahun sebelum ini.

Serangga bersayap itu dilihat sangat aktif pada waktu malam dan sering mengerumuni kawasan yang melimpahkan cahaya lampu.

Malah, ia turut mengerumuni padang Stadium Darul Makmur ketika perlawanan bola sepak Pahang menentang Johor Darul Takzim dalam saingan separuh akhir Piala FA, 30 Mei 2014.


Tidak berbahaya

Menurut pakar entomogi di Pusat Pengajian Sains Kaji Hayat, Universiti Sains Malaysia, Prof. Che Salmah Mat Rawi, kupu-kupu itu dikenali dengan nama saintifik Lyssa zampa docile.

Katanya, pelbagai teori boleh dikaitkan dengan kemunculan kupu-kupu itu termasuk faktor perubahan cuaca yang menyebabkan peningkatan mendadak bilangan serangga itu di bandar Kuantan.

“Lazimnya, serangga ini mendiami kawasan tanah tinggi tetapi ada kemungkinan ia boleh ditemui dengan banyak di kawasan penanaman atau pembangunan pada Mei hingga Ogos setiap tahun.

“Serangga yang bersifat nokturnal ini sangat aktif pada waktu malam dan mudah tertarik dengan cahaya lampu. Pada siang hari, ia akan berehat dan mendiami kawasan teduh dan sejuk seperti bumbung rumah atau pokok besar,” katanya.

Che Salmah berkata, faktor tarikan lampu, perubahan cuaca, banyak sumber makanan serta tiada musuh yang mengancam keselamatannya turut mempengaruhi kemunculan serangga ini.

“Walaupun kajian menyatakan serangga ini tidak beracun, namun ia mungkin menyebabkan kegatalan pada kulit jika disentuh.

“Bulu pada kepaknya pula dapat mengganggu sistem penafasan dan amat sensitif terhadap penghidap asma,” katanya.

Selain Malaysia, kehadiran kupu-kupu gergasi itu turut disaksikan di Singapura. Menurut pakar rama-rama di Muzium Sejarah Semula Jadi Lee Kong Chian, Khew Sin Khoon, kemunculan kupu-kupu tersebut disebabkan faktor cuaca.

Ujarnya, walaupun muncul sepanjang tahun, ia mencatatkan peningkatan pada bulan Mei hingga Ogos, dengan menunjukkan tanda-tanda awal kemunculan pada bulan April.

Seorang pensyarah di Jabatan Sains Biologi, Universiti Nasional Singapura, N. Sivasothi berkata, serangga yang muncul kali ini merupakan yang terbesar pernah dilihat sejak tahun 2005.

Setakat ini, pihaknya telah menerima lebih daripada 700 rekod kemunculan serangga tersebut di Singapura. Kupu-kupu yang ditemui di Singapura, Indonesia dan Malaysia itu dipercayai muncul dari kawasan hutan.

Jangka hayat kupu-kupu itu juga tidak panjang. Ia hanya mampu hidup selama dua minggu selepas bertukar daripada seekor ulat beluncas kepada kupu-kupu dewasa.

Untuk menjadi seekor kupu-kupu dewasa, ulat beluncas perlu sentiasa makan sehingga enam minggu sebelum membentuk kepompong.

Kehidupan serangga itu lebih terarah semata-mata untuk pembiakan spesiesnya dan hidup liar di hutan hujan tropika di Asia Tenggara.

Oleh NOOR SYAHIDATOOL AQMA MOHD. NOOR
Sumber: Kosmo

1 comments:

Harith Iskandar berkata...

ooooo patut la pergi kuantan hari tu byk betul, tapi seronok juga tgk.dpt rasa 'aman' sekejab :)