Nuff Atas

11 April 2011

Akhirnya Ku Temui Punca Malware Dlm Blog Ku



Segalanya bermula dengan komen ucukeyna.

---------------------------------------------------------------------------------------------

ucu keyna berkata...

salam..
akhi gne ape ek?
mozila ke ape?
ana xtau la..
tp gne chrome ni,die detect chrome..
rasenye kat shout box akhi la..
cbe akhi tuka shout box baru..
maaf ye akhi..
bkmn pe,ana nk bce entri dr akhi pon ssh..
asyik kua malware detect je..
pas 2 blog akhi ilang tros..
means,die off blog akhi..

------------------------------------------------------------------------------------------------


Saya biasanya menggunakan Mozila untuk buka blog saya. Saya dah scan blog saya dgn http://onlinelinkscan.com. Ternyata suci murni daripada sebarang malware atau virus.

Bagaimana pun ucukeyna kata amaran malware itu masih ada. Berdasarkan maklumat ucukeyna, saya pun buka blog saya guna 'Google Chrome'.

Terkejut saya, memang keluar amaran mengatakan dalam blog saya telah dikesan terdapat malware 'chedet.co.cc'. Arahan dalam amaran tersebut meminta saya klik link tertentu untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang 'chedet.co.cc'.

Berikut adalah antara maklumat yang saya perolehi.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

What is the current listing status for chedet.co.cc?
Site is listed as suspicious - visiting this web site may harm your computer.

Has this site acted as an intermediary resulting in further distribution of malware?
Over the past 90 days, chedet.co.cc appeared to function as an intermediary for the infection of 3 site(s) including chedet.cc/,malaysiakini.com/, umnopasirmas.net/.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Memang dalam blog saya ada link ke chedet.cc dan malaysiakini,com. Aku cuba klik ke kedua-dua link untuk test amaran malware dalamnya. Terbukti benar. Keluar mesej 'ERROR. WEBSITE NOT FOUND'.

Lantas saya delete link ke kedua-dua website. Kini saya pasti blog saya bebas daripada malware kerana amaran malware tidak lagi dikeluarkan oleh Google Chrome. Ternyata malware tersebut bukan disebabkan shoutbox.

Terima kasih Saudari Ucukeyna atas maklumat dan bantuan.

p/s: Saya simpati dengan apa yang berlaku terhadap website Tun Dr. Mahathir Mohamad (chedet) dan malaysia kini.

6 comments:

Miss Shikio berkata...

wahh! sekarang baru lah boleh masuk sini.

huahuahua~

Bawang Goreng berkata...

I had the same experience yesterday... Skrg dah OK.

Koding berkata...

Mohon maaf terhadap segala kesulitan yang dihadapi oleh blogger yang cuba ziarah ke blog saya ini...

Segala kesulitan amat dikesali...

i am S!L4H.. berkata...

yup. sy bkak pon ade malware. sbb sy gune chrome. org kate kalo mozilla x de la. tp sy proceed je. ngee

mykhalis berkata...

khalis guna mozilla je..tak perasan ada malware..

Blog terbaik

Mnutup aurat tapi berbogel??

Ada apa dengan dara

roha berkata...

roha kena jugak. roha remove bloglist..Alhamdulillah...dah kembali ke sedia kala