31 Januari 2012

Ereksi Petunjuk Tahap Kesihatan


Impak seksualiti terhadap psikologi, jejas hubungan intim suami isteri

BUKAN resam orang kita untuk bercakap soal seksual. Ini kerana pada dasarnya, budaya masih menganggap seks sebagai perkara terlarang untuk dibicarakan secara terbuka - tidak kira bagi lelaki atau wanita. Sebenarnya, seks adalah suatu perkara serius dan bagi kebanyakan pasangan, isu ketegangan ereksi bukanlah sesuatu yang boleh dijadikan bahan lawak.

Mengikut laporan kajian terhadap 300,000 lelaki di rantau Asia, apa yang berlaku ialah apabila individu mengalami masalah seksual, tidak mungkin pesakit akan terus berjumpa doktor dan menceritakan masalah yang dihadapinya itu.

Profesor Psikologi di Fakulti Perubatan, Universiti Malaya Prof Dr Low Wah Yu berkata, melalui kajian terhadap kesihatan lelaki yang dikendalikan di Malaysia termasuk di peringkat antarabangsa, jumlah lelaki yang mengalami penyakit kronik adalah lebih tinggi berbanding wanita.


Bahana pendam

“Biasanya kaum lelaki berjumpa doktor untuk masalah tekanan darah tinggi, diabetes atau jantung. Ini menjadikan masalah seksualiti dianggap sekadar isu sampingan,” katanya yang juga menggalas tugas sebagai Ketua Jabatan Unit Kajian Pembangunan Kesihatan di Fakulti Perubatan Universiti Malaya.

Kenyataan ini membawa kepada hakikat bahawa lelaki teragak-agak mendapatkan bantuan dan akhirnya lambat untuk dirawat. Ini kerana rata-rata lelaki, tidak kira jenis penyakit yang dihadapi agak kurang bersedia untuk menceritakannya. Dalam hal ini, pasangan atau wanita digalak mendorong lelaki untuk cepat mendapatkan rawatan atau bantuan.

Kesan Kepada Pasangan

Dalam hal ini, kualiti ketegangan ereksi yang tidak memuaskan akan menjejaskan keperluan emosi dan psikologi pasangan. Bagi seorang lelaki, apabila keperluan emosi dan psikologi dicapai, ia akan memberi imej diri yang baik serta menjadikan mereka lebih berkeyakinan. Dengan memenuhi keinginan seks, pasangan mereka lebih merasa disayangi.

Dr Low berkata, doktor dilatih untuk menilai masalah yang dihadapi lelaki sebagai sesuatu yang serius. Ini kerana katanya, apabila pesakit datang, mereka tidak pasti sama ada mereka bercakap dengan doktor yang betul.

“Sebagai contoh, pesakit datang kerana masalah tekanan darah tinggi dan merawat masalah itu, dalam masa sama pengamal kesihatan ini sedar bahawa ada kemungkinan penyakit kronik lain seperti kegagalan ketegangan atau Disfungsi Erektil (ED) disebabkan penghidap tekanan darah tinggi cenderung mendapat ED.

“Jadi kami perlu mendidik pengamal perubatan untuk membincangkan isu seksual dengan pesakit. Ini kerana kaji selidik yang dijalankan menunjukkan pesakit sentiasa bersedia untuk mendengar perkembangan berkaitan isu seksual, malah mereka sanggup menunggu untuk mendapat nasihat pakar perunding mengenainya,” katanya.

Sehubungan itu, Dr Low berkata, amat penting bagi doktor memulakan perbincangan mengenai isu seksual dengan pesakit menyedari hakikat bahawa pesakit kurang bersedia untuk bercerita mengenai perkara itu.

Menyentuh soal apakah ketegangan maksimum menjadikan pasangan lebih bahagia dan puas, ia berbalik kepada keputusan kaji selidik terhadap lebih 3,000 lelaki di Malaysia yang mendapati majoriti lelaki dan wanita mengakui ereksi berkait rapat dengan kepuasan seks, sekali gus mengesahkan bahawa ketegangan maksimum memberi kepuasan kepada pasangan.

Rawatan ED

Dr Low berkata, dengan adanya ubat-ubatan menguruskan ED, lelaki melihat rawatan tidak terhad kepada memulihkan masalah kesihatan tetapi turut menggembirakan dan memuaskan pasangan mereka.

“Adakah ini juga bermakna wanita Malaysia masa kini lebih mementingkan kepuasan yang lebih lama, sekali lagi ia bergantung kepada isu usia. Apabila kita bercakap mengenai pasangan walaupun sudah mencecah 40-an, fasa sebelum dan selepas menopause atau lelaki yang melalui fasa endropause, mereka masih ada keinginan terhadap aktiviti seksual tetapi berikutan usia yang makin meningkat, frekuensi aktiviti seksual makin berkurangan.

“Kita perlu ingat bahawa setiap manusia punya saraf seksual masing-masing, selagi anda aktif dari segi seksual dan sihat tidak kiralah pada usia 80 atau 90 tahun, anda masih boleh berfungsi dengan normal baik lelaki mahupun wanita,” katanya.

Dr Low berkata, kebanyakan individu yang mengalami ED adalah disebabkan oleh masalah kesihatan seperti hypertensi, diabetes serta angina dan mesejnya sangat jelas, penyakit kronik sangat berkait rapat dengan amalan gaya hidup.

“Disebabkan masyarakat kini bergerak pantas selari dengan kemajuan dunia yang sangat dinamik, selagi kita mampu mengubahsuai gaya hidup ini, tiada sebab mengapa penyakit kronik tadi tidak dapat dicegah.

“Jika terpaksa menghadapi masalah ini, setiap pasangan tidak harus menolak isu ketegangan ereksi berkualiti. Ini kerana selain menjejaskan keintiman antara pasangan, ia juga boleh menjejaskan kesejahteraan emosi dan kesihatan,” katanya.

Dr Low berkata, dengan pendekatan dan pengurusan betul, semua pesakit dapat menjalani hidup yang lebih berkualiti bersama pasangan mereka.


PASANGAN yang memiliki kualiti ereksi berasa lebih gembira dan yakin.

Punca ED

SALURAN darah atau arteri pada zakar mempunyai kaitan rapat dengan tahap ereksi. Perunding Urologi, Pusat Perubatan Universiti Malaya, Profesor Dr. Ong Teng Aik memberitahu, ereksi atau ketegangan pada zakar berlaku jika darah memasuki ruang zakar dengan mencukupi.

“Darah akan memenuhi ruang zakar tanpa gangguan serta memberi kekuatan ereksi andainya saluran darah tidak terganggu atau tersumbat,” kata Teng Aik.

Zakar akan membesar dan menegang apabila sepasang tisu korpus kavernosum pada alat kelamin itu terisi dengan darah.

Jelas Teng Aik, pembentukan plak dan lemak akibat pertambahan kolesterol di dalam badan mampu menyekat saluran darah.

Oleh kerana saluran darah zakar lebih kecil berbanding pada bahagian lain tubuh, tanda awal kepada masalah kesihatan kardiovaskular ditunjukkan oleh tahap ereksi.

“Penyakit kardiovaskular menyebabkan sekatan kepada aliran darah ke bahagian zakar dan menyebabkan masalah mati pucuk.

Tahap

“Sebenarnya dalam tempoh tiga tahun selepas masalah mati pucuk dikesan, pesakit berisiko mendapat penyakit kardiovaskular seperti sakit jantung selain diabetes dan obesiti.

“Merokok dan amalan sedentari atau gaya hidup tidak aktif turut memberi kesan kepada kemerosotan kekuatan ereksi zakar.

“Apa yang ramai orang tidak sedar adalah kualiti ereksi rendah merupakan petanda awal kepada penyakit jantung,” kata Teng Aik.

Terdapat empat tahap ereksi iaitu mati pucuk teruk, mati pucuk sederhana, ereksi separa optima dan ereksi optima.

Bagaimanapun, tahap tiga dan empat iaitu ereksi separa optima dan ereksi optima sahaja yang mampu untuk melakukan penetrasi dan menjayakan hubungan seksual.

Menurut Teng Aik, biarpun kedua-dua tahap itu mampu menyumbang kepada kejayaan aktiviti seksual, namun kesannya menunjukkan perbezaan yang ketara.

“Jelas sekali bahawa ereksi separa optimum boleh membawa kekecewaan dalam kepuasan seksual buat seorang lelaki. Zakar tidak menegang sepenuhnya walaupun ia berkeupayaan untuk melakukan penetrasi.

“Risiko untuk mendapat penyakit jantung iskemik bagi mereka yang menghadapi masalah ereksi tahap tiga adalah lebih tinggi berbanding mereka di tahap empat kerana faktor ketidakpuasan,” katanya lagi.

Seorang lelaki akan berasa lebih yakin kerana keperluan emosi dan psikologinya dicapai melalui hubungan seksual.

“Sekiranya memenuhi keperluan seksual, pasangan mereka akan rasa lebih disayangi. Sebanyak 93 peratus lelaki dan 83 peratus wanita memilih kekuatan dan ketegangan zakar sebagai faktor yang memberi kepuasan seksual,” ujar Pensyarah Psikologi, Fakulti Perubatan, Universiti Malaya, Profesor Dr. Low Wah Yun.

Wah Yun menjelaskan, usia tidak mempunyai kaitan dengan tahap ereksi zakar.

Gangguan kepada keupayaan tersebut yang dialami oleh mereka yang berusia emas adalah dikaitkan dengan penyakit kardiovaskular yang dihidapi.

Sumber: Kosmo (Oleh SYALMIZI HAMID) dan BHarian ( 2012/01/29 )

0 comments: