02 Ogos 2014

Haram Berselfie Di Tanah Perkuburan


Monopod yang yang digunakan untuk berselfie - Gambar Hiasan

Dua pendakwah bebas menyifatkan tindakan seorang selebriti mengambil gambar selfie di sebuah tanah perkuburan Islam baru-baru ini sebagai haram. Gambar yang dimuatnaik ke Instagram oleh seorang pelakon menunjukkan dia sedang berselfie di tanah perkuburan di Sabah di pagi Aidil Fitri.

Perbuatan itu juga tegas salah seorang pendakwah bebas, Datuk Mohd. Dauh Che Ngah mencerminkan bahawa individu berkenaan memiliki akhlak sangat rendah dan memalukan agama Islam.

"Dia seorang artis yang dikenali ramai, bukan orang biasa, perbuatannya itu seolah-olah mahu menunjuk-nunjuk supaya apa yang dilakukannya itu akan jadi tumpuan.


"Ia (perbuatan berselfie) sudah jatuh haram. Pada masa sama, dia telah mencemarkan kesucian Islam kerana mempamerkan sikap tidak baik kepada orang bukan Islam.

"Mereka (orang bukan Islam) akan tertanya-tanya, inikah perangai seorang Islam? Pergi ke kubur tunjuk perbuatan tidak senonoh dengan berselfie apatah lagi ada yang mendakwa dia terpijak kubur orang lain," katanya.

Sumber: Kosmo

Haram 'selfie' di kubur - Kata Mufti Perak

Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria menyelar tindakan segelintir umat Islam yang bergambar atau lebih popular dengan gelaran ‘selfie’ di tanah perkuburan sempena sambutan Aidilfitri.

Katanya, perbuatan sedemikian tidak sewajarnya dilakukan dan boleh dikategorikan haram jika ia dilakukan dengan niat untuk berseronok.

“Tindakan sebegini sangat tidak wajar dilakukan, apatah lagi di tanah perkuburan. Sewajaranya ketika menziarahi kubur, ianya dijadikan iktibar dan bukannya untuk berseronok-seronok.

“Budak-budak sekarang ni tak faham dengan amalan ziarah kubur ini, malah amalan ini juga boleh jadi haram sekiranya terlalu ramai lelaki dan wanita bukan mahram bercampur gaul di tanah perkuburan itu,” katanya kepada Sinar Harian.

Beliau berkata demikian ketika mengulas tindakan sesetengah individu yang ber'selfie' di tanah perkuburan sempena Aidilfitri tanpa mengetahui tujuan sebenarnya ziarah ke tanah perkuburan.

Harussani berkata, masyarakat perlu memahami sedalam-dalamnya mengenai amalan atau tradisi menziarahi kubur pada setiap kali musim sambutan Hari Raya Aidilfitri atau Aidiladha.

Beliau berkata, tidak ada sebarang nas yang mewajibkan amalan serta tradisi berkenaan sempena sambutan hari raya kerana ianya  boleh dilakukan pada bila-bila masa sahaja.

Malah menurutnya, amalan serta tradisi ziarah-menziarahi saudara mara serta rakan-rakan yang masih hidup adalah jauh lebih afdal  dilaksanakan sempena sambutan hari raya.

“Hari raya adalah kemuncak ibadah dan sangat-sangat dianjurkan oleh Islam untuk kita saling ziarah-menziarahi satu sama lain dengan tujuan bermaaf-maafan dan menghubungkan silaturrahim sesama kita.

“Sebab itu kita juga digalakkan untuk berjalan kaki ke masjid menggunakan jalan lain dan balik pula menggunakan jalan lain; dengan tujuan agar kita boleh bertemu dengan lebih ramai orang sambil saling mengucap tahniah dan sebagainya,” katanya.

Bagaimanapun tambah Harussani, amalan berkenaan tidaklah menjadi satu kesalahan yang boleh menjadikan ianya haram dilakukan jika mengikut adab yang ditetapkan.

SHAHRIZAL AHMAD ZAINI
Sumber: Sinar Harian

1 comments:

zahrenn na berkata...

haha..no comment..huhu