26 Januari 2011

623 Anak Tak Sah Taraf di Terengganu Tahun Lalu


~ Gambar Hiasan ~

KUALA TERENGGANU: Seramai 623 anak tidak sah taraf dilahirkan di negeri ini tahun lalu, dipercayai akibat pergaulan bebas terutama di kalangan wanita Islam.

Lebih mengejutkan, daripada jumlah itu kadar tertinggi dicatatkan pada Mei tahun lalu dengan 72 kelahiran, diikuti 60 kelahiran pada September.

Berdasarkan perkiraan kasar, pasangan terbabit dipercayai melakukan perbuatan terkutuk itu sembilan bulan sebelum kelahiran, iaitu sekitar akhir Ogos dan Disember atau lebih tepat lagi pada sambutan Kemerdekaan Negara dan Tahun Baru.


Pengarah Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) Terengganu, Ghazali @ Suhaimi Muhammad, berkata jumlah kelahiran anak tidak sah taraf itu dicatatkan di sembilan pejabat JPN Terengganu membabitkan bayi pelbagai agama daripada pasangan tempatan dan bukan warga negara.

Katanya, pejabat JPN Kuala Terengganu mencatatkan jumlah anak tidak sah taraf tertinggi dengan 188 kelahiran diikuti Besut (102), Dungun (78), Setiu (68), Kemaman (63), Hulu Terengganu (43), Marang (30), Al-Muktafi Billah Shah (28) dan Kerteh (23).

“Melihatkan perangkaan ini, ia jelas sangat menggerunkan kerana menandakan gejala sosial semakin kronik. Lebih menyedihkan, majoriti bayi dilahirkan beragama Islam dan tidak diketahui siapa bapa sebenarnya.

“Senario ini juga secara tidak langsung membuatkan JPN menjadi beban kepada masalah sosial dan boleh menyebabkan berlaku masalah lain di kalangan masyarakat terutama membabitkan masa depan bayi terbabit.

“Jadi, kita meminta kerjasama Jabatan Agama Islam Negeri dan Jabatan Kebajikan Masyarakat untuk bersama membanteras pergaulan bebas bagi mengelak mereka terjerumus ke lembah maksiat dan melahirkan anak luar nikah,” katanya selepas Majlis Penganugerahan Taraf Kewarganegaraan Malaysia di pejabat JPN Terengganu, di sini, semalam.

p/s: Angka yang begitu mengejutkan. Itu baru rekod daripada JPN Terengganu. Belum lagi negeri-negeri lain. Belum lagi data seluruh Malaysia. Astaghfirullah .....

Tanggungjawab membenteras pergaulan bebas adalah tanggung jawab banyak pihak.

Antaranya ......

Tanggungjawab ibu-bapa mengawal pergerakan anak-anak. Tanggungjawab pihak berkuasa tidak menganjurkan aktiviti-aktiviti sosial yang melibatkan pergaulan bebas lelaki-perempuan. Tanggungjawab pasangan muda-mudi agar menjaga batas-batas sosial supaya tidak terjerumus ke lembah maksiat. Tanggungjawab muda-mudi mendalami ilmu agama seterusnya mempraktikkan pengetahuan berkaitan halal-haram dan dosa-pahala dalam kehidupan seharian.

Sumber:
http://www.bharian.com.my/

1 comments:

Tanpa Nama berkata...

Projek kat luar ...
Bila nak beranak, balik ke Terengganu ...