26 April 2011

Makanan Yang Tidak Boleh Di Jual Di Kantin

Kajian yang mengatakan 60% daripada jumlah pengidap penyakit tidak berjangkit adalah remaja obesiti berusia bawah 18 tahun (Rujuk: Sini)

Berikutan itu Kementerian Kesihatan sedang merangka Garis Panduan Pemakanan Sihat Di Sekolah.Makanan diproses seperti burger, hotdog dan nuget serta teh dan kopi adalah antara 15 jenis makanan 'tidak sihat' yang dilarang dijual di semua kantin sekolah rendah dan menengah seluruh negara mulai bulan Mei 2011.

Makanan lain ialah mi segera, gula-gula dan coklat, konfeksi ais dan aiskrim, makanan jeruk, makanan mengandungi pewarna serta perisa tiruan, minuman berkarbonat dan jajan. Larangan itu adalah berdasarkan Garis Panduan Pemakanan Sihat Di Sekolah yang diputuskan oleh Kementerian Kesihatan.
Bagaimanapun, ada 70 jenis makanan, termasuk nasi lemak dihadkan kekerapan jualannya kepada dua kali seminggu, disenaraikan sebagai makanan yang boleh dijual mengikut garis panduan baru yang dirangka bagi menangani masalah obesiti (kegemukan) dan diabetes di kalangan pelajar.

Cadangan penyenaraian 70 jenis makanan dan larangan 15 jenis makanan itu disediakan Bahagian Pemakanan Kementerian Kesihatan mengikut peruntukan Akta Makanan 1983 dan Peraturan-Peraturan Makanan 1985.

“Larangan penjualan makanan tidak sihat sejajar dengan usaha kementerian menangani masalah obesiti dan diabetes yang semakin meningkat di kalangan rakyat, terutama kanak-kanak. Ia langkah mencegah peringkat awal,” kata Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin.

Kajian Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) pada 2002-2008 menunjukkan satu daripada empat kanak-kanak mengalami obesiti.

Kajian universiti sama juga menunjukkan, 88.6 peratus pelajar membeli makanan dan minuman yang disajikan di kantin sekolah, sekali gus meningkatkan lagi hasrat kerajaan untuk memastikan makanan sihat dijual di sekolah.

Turut dicadangkan ialah supaya Indeks Jisim Badan (BMI) wajib direkodkan dalam kad laporan prestasi pelajar berbanding amalan sebelum ini yang hanya mengkehendaki guru merekodkan berat dan ketinggian pelajar.

Pakar pemakanan UKM, Prof Dr Mohd Ismail Mohd Noor, berkata amalan merekodkan BMI diamalkan negara maju seperti Amerika Syarikat seawal kanak-kanak berusia dua tahun bagi membolehkan mereka dibimbing dengan amalan pemakanan dan aktiviti fizikal sihat.

“Obesiti sebenarnya disebabkan pelbagai punca makanan, namun peraturan baru itu adalah permulaan baik dalam memastikan pelajar mendapat makanan sihat dan seimbang di sekolah sebelum ibu bapa memainkan peranan di rumah dengan memastikan amalan baik diteruskan,” katanya.

Kajian menunjukkan masalah obesiti di kalangan kanak-kanak berusia enam hingga 12 tahun meningkat daripada 9.7 peratus pada 2001 kepada 13.7 peratus pada 2007. Peningkatan dikaitkan dengan amalan pemakanan tidak sihat dan aktiviti fizikal tidak aktif, iaitu 76 peratus kanak-kanak didapati menghabiskan sebahagian besar masa dengan menonton televisyen atau duduk di hadapan komputer

Sumber: BHarian.

p/s: Amalkan cara pemakanan yang sihat. Sentiasa dapatkan makanan yang seimbang.

4 comments:

kucarkacir berkata...

nasi lemak tu x sabit pun =.=
manyak lagi faktor lain..
pelik2 je..

mOon jOhari berkata...

kalo mak2 amalkan takde masa nk masak beli fastfOod je (mcm kat iklan kepsi)tak guna jgk...obes jgk bdk...

Koding berkata...

@Kucarkacir, artikel tu pon ada sebut... sbb tu boleh jual..

@MOon, ibubapalah yang sepatutnya kawal pemakanan anak. Hakikatnya ibubapalah yg ajar ank2 mkn fastfood...

fyrafauzi berkata...

tiba tiba rasa mcm nk mkn mekdi bila tgk burger tu. hihi :PCe bace : Tips ngorat awek paling berkesan!